Banda Simfònica La Nova

Societat Artístico-Musical La Nova de Xàtiva

És en 1861 baix la dirección d’En Antonio Gasola i amb el nom de “Música Nueva”, naix la Societat, legalitzant-se el dia 26 de febrer de 1901 estant com a director de la Banda En Rafael Marco i el primer President En Luís Ballester.

El dia 2 de novembre de 1921 es fa fer càrrec de la Banda En José Ramírez, així com l’orquestra del quadre artístic composant l’himne a la Mare de Dèu de la Seu, melòdia que toca el Carrilló de la Colegiata . En 1974 es contrueix l’edifici propi de l’actualitat a l’emplaçament de l’Albereda.

Des de 1940 fins a la data han passat per la Banda directors de la talla d’En Ricardo Bolinches, En Pau Carbonell, En Francisco Baixauli, En Roberto Saez, En Victorino Tarin, En Salvador Huerta, En Joan Enric Canet, En Julio Juan Garcia i J. Rafael Pascual Vilaplana i David Penadés Fasanar i  . En l’actualitat, , es director de la nostra Banda Jose MIguel Fayos.

El dia 25 de Novembre de 2000 naix l’Orquestra de la Musica Nova, sent el director titular En Julio Juan Garcia.

Al llarg dels més de 110 anys; ha viatjat per Europa, ha participat en grabacions per a RNE i Canal9, i Compta una Escola Autoritzada de Música amb 254 alumnes, amb estudis de grau Elemental , reforços de Grau Mitjà, adults i pre-musicals des de 4 anys, ampliant els ensenyaments amb la Dansa, l’afiançament de la seu Banda Jove amb mes de 30 anys d’existència i els darrers anys l’incorporació de la Banda Infantil. Se li ha otorgat la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Xàtiva i la Medalla d’Or de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

L’últim premi aconseguit va esser el passat 8 de Juny de 2013, on la Banda va rebre el primer premi de Música festera al poble d’Agost.
En l’actualitat, des de el mes de Març de 2015 asumix la Presidència de la Societat Andrea Molla Benet.