És en 1861 baix la dirección d’En Antonio Gasola i amb el nom de “Música Nueva”, quan naix la Societat, legalitzant-se el 26 de febrer de 1901, estant com a director de la Banda En Rafael Marco i el primer President Luís Ballester.
El 2 de novembre de 1921 es va fer càrrec de la Banda José Ramírez Cameno, així com de l’orquestra del quadre artístic, composant l’himne a la Mare de Déu de la Seu, melòdia que toca el Carrilló de la Colegiata.
En 1974 es contrueix l’edifici propi de la Societat ubicat a l’Albereda i que fins l’actualitat continua sent la seu social.
Des de 1940 han passat per la Banda directors de la talla de Ricardo Bolinches, Pablo Carbonell, Francisco Baixauli, Roberto Saez, Victorino Tarin, Salvador Huerta, Joan Enric Canet, Julio Juan Garcia, Juan Iznardo Colom, Rafael Rosell, Francesc Lluís Brunet, J. Rafael Pascual Vilaplana, David Penadés Fasanar i Llorenç Mendoza.
La Banda de la Música Nova ha participat en Certàmens des de la seua fundació, als anys 1902, 1903 i 1905 de la mà del mestre Rafael Marco. Baix la direcció del mestre Ramírez Cameno va participar al Certamen de València de1928 i al d’Alcoi en 1929. Anys més tard, sota la direcció del mestre Baixauli, La Nova de Xàtiva va obtindre el màxim guardó al Certamen de València, secció segons, en els anys 1968 i 1969; dos segons premis als certàmens d’altea i Ontinyent, baix la respectiva direcció de Baixauli i Sáez al 1980; dos tercers premis a Altea i Campo de Criptana al 1981 baix la direcció de Sáez; un primer premi i un tercer a Altea i Campo de Criptana al 1983 baix la direcció de Tarín.
Però l’època de màxim esplendor als certàmens arribà de la mà del mestre Julio Juan García, on s’aconseguí durant els 11 anys com a director, el primer premi al concurs provincial de 1990; el segon premi al Certamen de València de 1900; primer premi secció segona al Certamen de València de 1992; i el primer premi secció primera al Certamen de València de 1996.
Actualment la Banda de la Nova està sota la direcció de José Miguel Fayos Jordán i participa activament de la vida cultural i festiva de Xàtiva dins els actes de Setmana Santa, les Falles, el Corpus, la Fira d’Agost i altres events culturals ressenyats com el Festival del Pòrtic de les nostres Festes, la Ronda a la Mare de Déu de la Seu i la festivitat del 9 d’Octubre.
A més a més, participa a l’activitat pròpia de la Societat a través del Concert Extraordinàri de Santa Cecília i el Concert de l’Aniversari.