Img05 (2)
Sobre la Societat Musical La Nova
Associació musical centenària, constituïda en Societat el 26 de febrer de 1901

Els orígens de la nostra Societat Musical es remunten a l’any 1861, any de naixement de la Banda, sota la direcció d’Antonio Gasola. Des d’aleshora participa en festes públiques i oficials amb concerts i desfilades baix el nom de “Música Nueva”.

Exigències legals van conduir a l’acord de constituir-se en Societat, fet que es va dur a terme el 26 de febrer de 1901.

La Música Nova ha comptat des del seu naixement amb la Banda de música, però també amb altres agrupacions importants com el grup de teatre o quadre artístic o l’assocació de Cecilianes.

En 1983 es posa en marxa la Banda Jove, baix la direcció de Julio Juan García, amb qui aconseguí el 3r premi al Certamen de Bandes Joves de València l’any 1988. Aquesta agrupació ha comptat amb directors com Miguel Ángel Grau, Juan Iznardo Colom, Francesc Lluís Brunet, Gaspar Nadal, Pep Domínguez i Pere Carrascal, sent a l’actualitat el director titular Francis Durá.

L’any 2000 naix l’Orquestra de corda de la Música Nova, baix la direcció de Julio Juan García, fruit de la gran tasca realitzada des de l’escola de música pel professorat dels instruments de corda.

Renunciant a relatar un per un els guardons obtinguts per la Nova al llarg de la seua dilatada existència, si val mencionar que La Nova ha passejat el nom de Xàtiva per gran part de la nostra geografia, ha viatjat per Europa, participat en gravacions per a RNE i Canal 9, i no renuncia a seguir fent música, ampliar la seua plantilla i demostrar que l’esforç per la cultura és una cosa que val la pena.

Compta, per això, amb una Escola Oficial de Música, reconeguda per la Conselleria d’Educació des de 1998, la qual aconsegueix una mitja per curs de 250 alumnes i compta amb un claustre de professors altament titulats i qualificats.

La Societat Musical La Nova ha estat guardonada amb la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Xàtiva i la Medalla d’Or de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. 

Des del 2015 assumeix la presidència de la Societat Andrea Mollà Benet.